Paraplu of volle zon? Schoonheidsidealen in China

Ieder land kent zijn eigen schoonheidsidealen. Wij willen graag een bruine huid, witte tanden, lange benen en maatje 36. Maar willen Chinese mensen dat ook? Welke schoonheidsidealen kent China? En hoe zijn die veranderd door de jaren heen? In deze blog: schoonheidsidealen van China.

Mooi van buiten, mooi van binnen

Natuurlijk zijn de Chinese schoonheidsidealen veranderd door de eeuwen heen. Enkele honderden jaren geleden werden de schoonheidsidealen bepaald door invloed van het Taoïsme en Confucianisme. Men verbond het innerlijk en het uiterlijk erg met elkaar. We kennen allemaal het beeld van een mooie Chinese vrouw in traditionele kleding en mooi lang haar, die een prachtig muziekstuk ter gehore brengt, een stem heeft als een nachtegaal en ook nog eens mooi en elegant beweegt. Dat is hoe het Taoïsme en Confucianisme een mooie vrouw zagen: mooi van buiten, maar ook een goede persoonlijkheid van binnen, die respectvol was tegenover haar man en gehoorzaamde aan de Confucianistische deugden. Een grappig weetje: volgens het Taoïsme was een vrouw met een mannelijke, lage stem geen goede bedpartner!

Lotusvoetjes

Een ander bekend fenomeen zijn de lotusvoetjes, oftewel de ingebonden voeten. Hoewel het aan het begin van de 20e eeuw is afgeschaft, is het vele eeuwen lang, al sinds de Tang-dynastie, het ultieme Chinese schoonheidsideaal. Omdat vrouwen door de ingebonden voeten niet normaal konden lopen maar alleen maar hele kleine stapjes konden zetten, werd dit door de mannen gezien als vrouwelijk en gracieus. Het proces van het inbinden van de voeten was erg pijnlijk. Op een leeftijd van 3 á 4 jaar werden meisjesvoeten al ingebonden. Eerst werden de voetjes geweekt in warm water of dierenbloed. Daarna werden de teennagels zo kort mogelijk geknipt, en werd er een uitgebreide voetmassage gegeven, om zo de voeten wat soepeler te maken. Vervolgens werden alle tenen gebroken, behalve de grote tenen. Daarna werden de voeten ingebonden met zwachtels. Het resultaat was dat de tenen als het ware onder de voet werden gevouwen, en dat het voetbot omhoog groeide. Voetjes van zo’n zeven centimeter werden als ideaal beschouwd.

Vrijheid, blijheid

Gelukkig hebben Chinezen tegenwoordig veel vrijheid om zelf te bepalen hoe ze er uit willen zien. De ingebonden voeten komen praktisch niet meer voor. Maar al die vrijheid leidt soms tot ietwat vreemde kapsels en kleding. We hebben allemaal wel eens een geblondeerde Aziaat gezien. Maar de huidige  schoonheidsidealen in China zijn erg gericht op het westen. Behalve  de huidskleur. Chinezen willen graag een witte huid hebben. Ten eerste omdat westerlingen vaak nogal bleekjes zijn, en ten tweede omdat een witte huid laat zien dat je niet op de akkers in de zon hoeft te werken, en dus rijker bent dan de boeren. In de Chinese supermarkten en drogisterijen zijn dan ook talloze crèmes te koop die de huid witter maken. Bekende merken zoals Nivea en L’Oreal brengen speciaal voor de Chinese markt huidcrèmes met witmakende stoffen uit. Behalve een witte huid willen Chinezen ook graag onze westerse ogen en neuzen. Dat resulteert in een toenemende populariteit voor plastische chirurgie. Om de ogen westerser te maken wordt er een extra sneetje gemaakt in het ooglid, waardoor het lijkt alsof de ogen groter zijn. Er is ook een minder extreme manier om een westerse oogopslag te creëren. In de drogisterijen zijn er speciale pakketjes te koop met lijm, waarbij Chinese meisjes zelf hun ‘dubbele ooglid’ kunnen vastlijmen.

 Denk aan dat parapluutje!

Hoewel het misschien vreemd lijkt, zijn schoonheidsidealen van alle landen en alle tijden. Ten slotte kun je in het westen ook van alles aan je lichaam laten doen. Het blijft toch interessant om te zien welke schoonheidsidealen andere landen hebben. En dat het contrast tussen ons ‘gebronsd willen zijn’ en hun ‘witte ideaal’ dus best te verklaren is. Lig je deze zomer lekker te zonnen in het Vondelpark en je voelt je ietwat bespied door een groepje ontstelde Chinese toeristen? Dan weet jij wat er aan de hand is!

 

Over jialei&co

Jialei&co is een internationaal educatief platform, met als voornaamste activiteit het organiseren van educatieve uitwisselingen tussen Nederlandse en Chinese scholieren. Onze uitwisselingen hebben als doel het leren van educatieve vaardigheden en samenwerken. Ook staat maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) centraal in ons programma.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: